Wednesday, September 23, 2009

O viata de imprumut( un inceput de scenariu)

Un bar de cartier cu mese murdare si o tejghea zgariata si plina de abtipilduri de la gumele de mestecat.O chelnerita preocupata de o telenovela la televizorul din coltul stang al incaperii.
Localul este gol.Usa de la intrare ,larg deschisa, lasa sa se auda din strada strigate de copii si claxoanele masinilor.Pe fundal se aude vocea Romicai Puceanu intr-o melodie lautareasca.
O tanara intra repezita si se impiedica de scaunul proptit in usa.Femeia cade si in acelasi timp usa se tranteste cu un zgomot puternic si intrerupe zgomotul de afara.
Tanara incearca sa se ridice si ramane cateva secunde in genunchi cu capul in pamant mormaind ceva.Apoi se ridica brusc si se indeapta spre o masa aflata in stanga locului, aproape de marginea scenei.
- La dracu! injura femeia incercand sa se aseze.Dar apoi observa ca masa este aproape lipita de perete si incepe sa o impinga cu zgomot pana in mijloc.Isi ia apoi un scaun ramas in stanga si cu pasi nesiguri se indreapta spre masa si se aseaza cu spatele la chelnerita si deci cu fata la public.
(fara sa se intoarca) - Adu-mi una dubla!
Chelnerita scoate o sticla de vodka de sub tejghea si toarna intr-un pahar.Vine spre masa tinerei cu paharul in mana si in drum ia o scrumiera de pe una din mesele goale si o tranteste pe masa odata cu paharul plin.
Tanara noastra ia paharul si pana chelnerita ajunge numai pana la jumatatea drumului dintre masa si tejghea:
-Inca una!
Chelnerita se opri o secunda, facu doi pasi inapoi se apleca lua paharul si se indrepta spre tejghea.
Dupa cateva momente, tanara lua paharul din nou umplut si luan o inghititura, strambandu-se de taria alcoolului, incepu sa caute prin geanta asezata pe masa si dupa cateva minute bune scoate un pachet de tigari si apoi o bricheta.Incerca sa aprinda o tigare, dar bricheta refuza sa se functioneze.Tanara incepu din nou sa scormoneasca poseta si dupa cateva momente....
- Ahaaaa!
Scoase din geanta un telefon mobil si isi continua cautarea.Chelnerita, intretimp enervata, aduse o bricheta si o tranti cu zgomot pe masa.Femeia tresari ca trezita dintr-un cosmar, indeparta cu mana o panza de paianjen imaginara:
- Aaaaaaaa!
Luand bricheta:
- Credeam ca nu o sa mai pot sa aprind una alba pe ziua de azi!
- Una...alba? intreba chelnerita mirata.
- O tigare do'nsoara!O tigare!
- Aha! Spuse fata cu inteles; facu un pas inapoi ridicand din umeri, se intoarse dupa tejghea si asezandu-se pe un scaun continua vizionarea telenovelei preferate.
Femeia noastra, usor alcoolizata, isi aprinse intre timp o tigare si isi aseza capul pe masa privind la ecranul telefonului:
- N-a venit...(cu dezamagire) sau sunt eu mai devreme, sau...Hmmm....Stii? mai intai am uitat unde trebuia sa ne intalnim( isi continua tanara monologul) si am asteptat doua ore in barul de vis-a-vis...Apoi...m-am gandit ca poate ai trecut pe aici si m-am gandit ca una dubla nu mi-ar mai strica dupa altele patru.
Nu ne-am mai vazut de o saptamana si tu intre timp...te-ai plimbat cu Alex prin parcul de distractii.Daca as fi stiut eu ca ai tu un copil...Hmmm...da acum nu mai face nimic....aproape ca am uitat.Si eu te astept de aproape doua ore si tu nu vii!Frumos din partea ta!Poate ca intre timp te-oi fi impacat si cu nevasta-ta...pentru copil....nu face nimic....m-as obisnui cu ideea...
(ridicand capul de pe masa)Dar pana la urma de ce iubesc eu omul asta?Il cunosc de doi ani si nu am siut ca are un copil!Il cunosc de doi ani si pana acum nu mi-a adus nici macar o floare culrasa din cimitir!Ca vezi Doamne l-as costa eu nervi!Da` cine i-a platit chiria juma de an? Da`cine i-a masat piciorele in fiecare seara si cine l-a spalat pe spate in ultima vreme?!Si nu am primit nici macar un multumesc!Deci...sunt proasta ca o vaca la balegat!Dupa ce ca de fiecare data cand face o prostie da vina pe mine si spune ca eu sunt responsabila pentru viata lui mizerabila, mai e si pretentios si nemultumit!Am momente cand imi vine sa-l strang de gat!Sa bag cutitul in el si sa-l gatesc cu orez!L-as pedepsi asa cum face el cu mine ...pe nedrept!As lupta cu el mai ceva ca in un...al tzreilea razboi mondial!I-as scoate inima afara din piept si as juca sarba pe ea!Ar fi prima data in viata mea cand as juca sarba!Sta la taclale cu toate vecinele si cand eu salut un prieten pe strada parca isi iese din minti!
El spune mereu ca vreau sa il schimb!Ei bine numai vreau sa il schimb! Vreau sa il omor! Sa il sterg de pe fata planetei!
(Ridicandu-se cu mana la inima)As citi a doua zi dimineata cu mandrie in ziar pe prima pagina: ''O tanara si-a injunghiat partenerul de viata si scotandu-i inima, a jucat-o in picioare!''
(Asezandu-se)Sau...l-as baga in istorie!L-as da pe mana lui Ben Laden!Sa ii taie capul...si ouale!
Cum l-as musca acum de beregata!
Ar trebui sa port o placuta tarnata de gat: ''FEMEIE DISPERATA IN STARE DE O CRIMA''Si asa in ultima vreme m-as certa pana si cu peretii!
Eu raman de fiecare data acasa si el se duce cu prietenii in oras sau sungur...in bordel!!!
Sunt la limita!La limita rabdarii si la limita controlului!E mai ceva ca un copil.De cate ori il deranjeaza ceva se duce la ma-sa!Duca-se in...ma-sa pe gheata!
(se ridica pentru o clipa si apoi asezanduse) Asta e!
(Se joaca in scrumiera, isi mai aprinde o tigare, isi termina vodka, stinge tigarea la jumate)
Nu mai vine!
(se ridica, isi mai aprinde o tigare si face caiva pasi prin local, se indeapta spre usa, o deschide si o inchide la loc trantind-o.chelnerita tresare.Stinge tigarea in scrumier si isi aprine alta dupa care se aseaza!)
(lovint cu pumnul in masa) Don'soara!Mai adu o dubla si schimba scrumiera asta ca ma uit la ea de-o ora!
Chelnerita aduce cele cerute si se intoarce la locul ei din spatele tejghelei.

tanara noastra bea vodka dintr-o sorbitura stinge iara tigarea la jumate si aruncand paharul pe masa) -Offf!
Incepe sa se caute prin geanta si dupa ce numara niste bani de 4 ori arunca banii pe masa si ridicanduse) N-a venit!
Luandu-si geanta in viteza- N-ai venit ma!!! N-ai venit!!! Iese din local impiedicandu-se de un scaun!

SFARSIT

No comments: