Monday, April 2, 2012

Vrei fericire sau vrei sa ai dreptate?Cea mai mare problema intr-un cuplu este de obicei capacitatea de a gestiona conflictul. Aceasta capacitate de a gestiona conflictele este de multe ori mult mai daunatoare decat temele pe care se isca conflictele. De aceea multe probleme minore ajung sa devina motive de cearta.Tocmai din acest motiv cred ca daca cei doi nu sunt in masura sa faca fata micilor probleme ce apar, acestea se acumuleaza in timp generand frustrari. Efectul acestor mici probleme nu ar trebui subestimat niciodata. Se creeaza aici efectul domino.
Lipsa de comunicare sau comunicarea defectuoasa este principala cauza pentru care partenerii nu reusesc sa-si rezolve problemele. Greseala des intalnita aici este ca in loc sa gaseasca solutii la problemele lor, sa le discute, ei devin defensivi, se apara gasind argumente pentru nevinovatia lor si aruncand vinovatia la celalalt (care si el va face la fel: se va apara) si nu isi asuma responsabilitatea pentru nicio problema. Asta nu face decat sa devieze discutia de la problema, transformand totul intr-o cearta cu critici, reprosuri si acuzatii. Uite asa se naste conflictul "care pe care". Aici trebuie sa te decizi: vrei fericire sau vrei sa ai dreptate?
Intamplator (sau nu? ) saptamana trecuta am prins o emisiune la radio.Am pierdut inceputul. Se pare ca fusese un telefon despre o femeie inselata si... urmasera telefoanele cu pareri . Un fel de ...SW , mai.. in direct))Unii spuneau, lasa-l in pace, tu esti buna, iti vei gasi fericirea. Altii... asa e in ziua de azi.... esti liber sa faci ce vrei. Altii... ca in ziua de azi, statistic, vezi tot mai putine cupluri stabile, tot mai multe cupluri se tot se fac si desfac. Spuneau ca... exp.ajungi la concluzia ca... partenerul actual nu ti se potriveste, il lasi si cauti altul, constati (DUPA ce il cunosti mai bine) ca nici acela nu e suficient de bun.. si tot asa toata viata. Cica oamenii acestia care isi cauta partenerul ideal sunt niste perfectionisti care nu vor gasi perfectiunea niciodata. Totul valabil pentru ambele sexe.Si tot asa. La un moment dat, suna un telefon si... un "tati" ne spune ca... el e casatorit de mai multi ani cu sotia lui, au doua fete minunate, si... sunt fericiti si... nici nu-si pun problema sa schimbe. Sigur, nu sunt toate zilele roz, mai sunt si zile cu probleme, dar...per total, "the big picture" e... foarte bine.Apoi comentariu: DE CE nu se popularizeaza si cazurile acestea. Pai pentru ca sunt "normale". Neavand nimic scandalos, sunt ... plictisitoare ...(probabil se refereau la lipsa telefoanelor/audientei)Nu mai stiu ce a urmat, caci am plecat la servici.
Din ce am observat eu pe aici, americanii sunt (multi) foarte rasfatati, obisnuiti sa-si faca toate poftele PE LOC. Asa s-a dezvoltat societatea, (pornind in sensul bun, initial), incat ai foarte multe facililtati. Ca urmare, probabil ca si intr-o relatie asteapta tot mura-n gura, sa primeasca, fara sa munceasca prea mult sa mai si dea ceva in schimb. In plus, mai si considera ca... li se cuvine. Si... bineinteles, iarba din curtea vecinului, vazuta asa... de departe, peste gard, sigur ca arata mai verde. Si.. poate ca uneori ESTE mai verde, dar.... atunci scoala-te si tu de dimineata si vezi TOT ce face vecinul, nu doar rezultatul de la amiaza.
Viata nu e pica para malaiata. Daca respectivii nu se maturizeaza /responasabilizeaza sa... faca si ei ceva, relatia NU are CUM sa mearga. Si.. nici urmatoarele... daca nu se schimba nimic.
Ideal este ca cele doua personalitati sa fie cat mai compatibile, sa se porneasca de la cat mai multe puncte de tangenta.. Mai departe... isi scrie fiecare povestea....

No comments: